O projektu
 Partnerji
 Kaj je Interreg?
 Dvoživke
 Opis problematike
 Načrtovane aktivnosti
 Netopirji
 Opis problematike
 Načrtovane aktivnosti
 Rezultati
 Aktivnosti
 Vzemi
 Kako pomagam?
 Arhiv novic

© CKFF, 2005-2007

Vse aktivnosti

Aktivnosti

Evropska noč netopirjev 2007: Kdo se boji netopirjev?
Datum: 08.09.2007

V okviru Evropske noči netopirjev sta v Arboretumu Volčji Potok potekala predavanje in večerni sprehod.

Tople sobotne zgodnjevečerne ure so bile po nekajdnevnem mrazu in dežju kot nalašč za predstavitev netopirjev vsem radovednežem, ki so prišli na predavanje Primoža Presetnika z naslovom »Kdo se boji netopirjev?«. Vrat nam zaradi gneče letos ni bilo treba sneti s tečajev, a je bilo predavanje in opazovnaje netopirjev v ravno prav veliki skupini toliko bolj prijetno. Zbralo se nas je okoli 30, od najmlajših do malo starejših. Lepo je bilo slišati, kako so na naslovno vprašanje vsi otroci v en glas odgovorili z »ne«. Nasmejali smo se tudi besedam ene od deklic, ki je nekoč videla »zloženega« netopirja. Po splošnem predavanju o netopirjih in predstavitvi najnovejših ugotovitev o netopirjih z Gorenjske smo se sprehodili do ribnika, kjer smo si v živo ogledali netopirsko »predstavo«. Udeleženci so si tako lažje predstavljali, kaj pomeni, da si netopirji s pomočjo eholokacije ustvarijo zvočno »sliko« okolja, otroci pa so bili navdušeni nad vrtenjem gumbov na njim neobičajnih napravah – ultrazvočnih detektorjih. Čeprav so bili nekateri od otrok premajhni, da bi razumeli, kaj ta naprava počne, si bodo zagotovo zapomnili, da netopirji kličejo veliko višje, kot lahko slišijo naša ušesa. Da netopir ni »ne tič ne miš« pa si bodo udeleženci lahko prebrali v novih zloženkah, ki so jih odnesli s sabo domov.Foto: Monika Podgorelec


Foto: Monika Podgorelec

Več si lahko preberete na: http://www.sdpvn-drustvo.si/enn2007.html.

Monika Podgorelec

Vsebina spletne strani je bila izdelana v okviru projekta "Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe-Jadran". Zanjo odgovarja Center za kartografijo favne in flore in v nobenem primeru ne odraža stališč Evropske unije.

Projekt delno financira Evropska unija (Evropski sklad za regionalni razvoj) v okviru programa pobude Skupnosti INTERREG IIIA Slovenija-Avstrija 2000-2006.


Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko