O projektu
 Partnerji
 Kaj je Interreg?
 Dvoživke
 Opis problematike
 Načrtovane aktivnosti
 Netopirji
 Opis problematike
 Načrtovane aktivnosti
 Rezultati
 Aktivnosti
 Vzemi
 Kako pomagam?
 Arhiv novic

© CKFF, 2005-2007

Vse aktivnosti

Aktivnosti

Nebo nad taborniškimi šotori
Datum: 05.07.2007 do 10.07.2007

V Podnartu smo v okviru biološkega dneva na taborjenju tabornikov rodu Stane Žagar ml. iz Kranja udeležencem na terenu predstavili netopirje in jim prisluhnili med prehranjevanjem.

Najmlajši, medvedki in čebelice, so šotore na jasi zasedli prvi. Na večer spoznavanja netopirjev smo se zbrali ob tabornem prostoru in najprej ugotavljali, kaj sploh so netopirji. Seveda druženje z najmlajšimi ni minilo brez papirnatih netopirjev pa tudi brez pravih ne. Najprej smo jih le slišali - mračnik si je iskal večerjo prav nad tabornim prostorom. Preko travnika smo jo ubrali do Save, kjer smo jih ne samo slišali, ampak prav dobro videli. Celo primerjali smo lahko zvoke in vedenje dveh vrst: hitre odrezave zvoke nad vodo letajočih navadnih netopirjev (Myotis sp.) in cmokajoče zvoke malih netopirjev (Pipistrellus sp.), ki so letali nekaj višje. Vendar je bilo to za medvedke in čebelice kar malo prezahtevno. Pomembno je, da so se nam pokazali in oglasili.


Taborniški netopirčki
Foto: Alenka Petrinjak

Je bilo pa spoznavanje netopirjev zanimivejše za starejše tabornike teden dni kasneje. Mlade gozdovnice in gozdovniki ter popotniki in popotnice so pestro spreletavanje netopirjev nad vodo spremljali z zanimanjem. Seveda smo pred odhodom na teren osnove o netopirjih predebatirali ob ognju. Poleg tega smo čez gozdno pot pred taborniškim prostorom razpeli mrežo za lov netopirjev, a z ulovom nismo imeli sreče. Upam, da so se netopirji in metode proučevanja netopirjev komu le vtisnile v spomin in se bo tudi kdo od mladih nadobudnih tabornikov v prihodnosti pridružil našemu društvu.

Alenka Petrinjak

Vsebina spletne strani je bila izdelana v okviru projekta "Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe-Jadran". Zanjo odgovarja Center za kartografijo favne in flore in v nobenem primeru ne odraža stališč Evropske unije.

Projekt delno financira Evropska unija (Evropski sklad za regionalni razvoj) v okviru programa pobude Skupnosti INTERREG IIIA Slovenija-Avstrija 2000-2006.


Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko