O projektu
 Partnerji
 Kaj je Interreg?
 Dvoživke
 Opis problematike
 Načrtovane aktivnosti
 Netopirji
 Opis problematike
 Načrtovane aktivnosti
 Rezultati
 Aktivnosti
 Vzemi
 Kako pomagam?
 Arhiv novic

© CKFF, 2005-2007

Vse aktivnosti

Aktivnosti

Akcija »Očistimo podstrešja« v Puščavi
Datum: 31.03.2007

Zadnji dan marca smo očistili podstrešje zvonika v cerkvi Svete Device Marije v Puščavi na severnem vznožju Pohorja.

Vedoč, da se je tam nabralo kar nekaj gvana smo se dobro opremili z metlami, smetišnicami in vrečkami. Kljub temu nas je količina gvana presenetila, saj je v vsaj 20-letnem obdobju mešana kolonija navadnih in dolgokrilih netopirjev na podstrešju pustila po naši oceni preko 500 kg gvana. V šestih urah dela nas je četverica uspela napolniti 33 velikih vreč za odpadke s približno 400 - 450 kg gvana, nakar nam je vreč zmanjkalo .... Pobrano gvano bo služilo kot dobro gnojilo za njive pa tudi kot dodatek okenskim cvetlicam, saj je bogato s fosfati.

Netopirji zvonik pa tudi podstreho uporabljajo kot kotišče, kar je že samo po sebi izjemno, saj taka kombinacija vrst na podstrešju po našem vedenju nikjer v Evropi še ni bila zabeležena. Kljub spomladanskemu letnemu času smo na zvoniku opazili 76 navadnih netopirjev in 42 dolgokrilih netopirjev. Lani smo z obročkanjem ugotovili, da dolgokrili netopirji prezimujejo v jami Huda Luknja pri Gornjem Doliču, ki je od tu oddaljena približno 25 km.


Foto: Primož Presetnik


Foto: Primož Presetnik


Foto: Primož Presetnik

Vsebina spletne strani je bila izdelana v okviru projekta "Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe-Jadran". Zanjo odgovarja Center za kartografijo favne in flore in v nobenem primeru ne odraža stališč Evropske unije.

Projekt delno financira Evropska unija (Evropski sklad za regionalni razvoj) v okviru programa pobude Skupnosti INTERREG IIIA Slovenija-Avstrija 2000-2006.


Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko