SPOROČITE OPAŽANJA O DVOŽIVKAH

Morda bo koga presenetilo, a podatke o dvoživkah lahko prek fotografij prispeva prav vsak, četudi ni strokovnjak za dvoživke. Posredovane fotografije dvoživk bomo v Centru za kartografijo favne in flore natančno pregledali in če je le možno določili vrste dvoživk.

Vabimo vas k sodelovanju pri zbiranju podatkov o dvoživkah in njihovih habitatih v Sloveniji:

  • opažanjih dvoživk v vodnih ali kopenskih habitatih,
  • opažanjih živih in povoženih dvoživk na cestah,
  • akcijah prenašanja dvoživk čez cesto,
  • habitatih dvoživk.

V tovrstne aktivnosti se lahko vključi kdorkoli ter tako prispeva k boljšemu poznavanju razširjenosti vrst dvoživk in njihovih življenjskih prostorov v Sloveniji. S tem namenom smo v letu 2020 na uporabniškem vmesniku BioPortal vzpostavili nov projekt – Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije, kamor lahko posredujete svoja terenska opažanja povezana z dvoživkami ali pa si le ogledate vsa do sedaj zbrana opažanja.

Vse zbrane fotografije bodo v nizki ločljivosti javno objavljene skupaj z imenom avtorja fotografije in brez vašega soglasja ne bodo uporabljene ali posredovane tretjim osebam.

Podatki o dvoživkah

Spletni obrazec


BioPortal

  1. Prijavite ali registrirajte se v moj.BioPortal
  2. Kliknite na zavihek moje.fotografije
  3. Kliknite na gumb Dodaj fotografijo
  4. Izberite projekt Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije.

Fotografije, posnete s pametnimi telefoni in novejšimi fotoaparati, imajo običajno shranjen tudi podatek o lokaciji. V kolikor vaša fotografija podatka o lokaciji nima shranjenega ali pa se lokacija prikaže nepravilno, lahko na zemljevidu ročno označite pravilno lokacijo, kjer ste fotografijo posneli. Podrobnejša navodila, kako na pametnih telefonih nastaviti lokacijo, je pripravil Center za kartografijo favne in flore.

ISKRENO SE VAM ZAHVALJUJEMO ZA POMOČ PRI ZBIRANJU PODATKOV!

Vse zbrane podatke si lahko ogledate na povezavah projekta Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije v zavihku projekti.podatki na BioPortalu. V iKarti projekta so prikazane vse lokacije zbranih podatkov. Med podatki projekta ( Podatki) je seznam zbranih vrst, med fotografijami projekta ( Fotografije) pa zadnjih šest naloženih fotografij projekta. Za vsako od zabeleženih vrst je na voljo tudi pregledna iKarta lokacij, na katerih je bila vrsta zabeležena in morebitne fotografije. Fotografije s posameznih lokacij si lahko ogledate preko interaktivne karte.