NOVICE

15. 04. 2022

Letošnja sezona spomladanskih selitev dvoživk je bila zaradi dlje trajajočega obdobja hladnih temperatur in pomanjkanja padavin v marcu nekaj posebnega. Glavni in najmnožičnejši val spomladanskih selitev na mrestišča se je zgodil v zadnjih dveh tednih, kar je skoraj mesec dni kasneje kot v preteklih letih. Pri izvajanju akcij prenašanja dvoživk smo v različnih populacijah opazili dokaj suhe dvoživke, ki so zaradi čakanja na primerne razmere za selitev izčrpale zaloge podkožnega maščevja in vode. Prve mreste rjavih žab smo tako v letošnji sezoni opazili v začetku marca, večji del populacij dvoživk pa je s sezono razmnoževanja šele dobro pričel.

Jajca dvoživk so najrazličnejših oblik in velikosti. Plavajoči mresti v obliki kep, ki so lahko posamezni ali v velikih blazinah, so v spomladanskem času najbolj opazni in so značilni za rjave žabe. Podobne oblike so tudi mresti zelenih žab le da so potopljeni, zelena rega pa svoje manjše mreste z značilnimi rumenimi zarodki pritrja na bilke vodnih rastlin. Mreste, v katerih so jajca nanizana v vrvicah in so razpeti med podvodnim rastlinjem, odlagajo navadna krastača, zelena krastača in navadna česnovka. Jajca so v vrvicah nanizana tudi pri urhih, a so tesno ovita ob bilko tako, da so videti kot skupek posamičnih jajc. Pupki jajca odlagajo posamič in vsakega posebej ovijejo v list plavajoče ali potopljene vodne rastline, človeška ribica pa posamezna jajca pritrdi na kamne. Več zanimivosti in fotografij o posameznih vrstah dvoživk najdete na naši spletni strani v zavihku Vrste dvoživk v Sloveniji.

Lepo vabljeni, da fotografije različnih oblik mrestov skupaj z lokacijo najdbe z nami delite na Facebook profilu ali elektronskem naslovu info.varstvodvozivk@ckff.si.