NOVICE

14. 04. 2022

Zelena krastača je dokaj skrivnostna dvoživka, ki naseljuje začasne plitve vode brez rastlinja in plenilcev. Je pionirska živalska vrsta, kar pomeni, da je običajno med prvimi, ki naselijo novo nastal življenjski prostor. Najverjetneje je to tudi razlog, da se je poleg življenja v poplavnih območjih nižinskih rek dobro prilagodila tudi na urbano okolje, saj jo lahko najdemo v bližini naselij, gramoznic, peskokopov ali gradbišč.

O razširjenosti zelene krastače v Sloveniji vemo zelo malo, zato vsak zbrani podatek pomembno prispeva k boljšemu poznavanju vrste. Konec preteklega tedna nas je na terenu v okolici Ljubljane razveselilo prvo opažanje zelene krastače v letošnjem letu. Prepoznate jih lahko tudi po značilnem oglašanju, s katerim samci na mrestišča privabljajo samice. Za razliko od navadne krastače ima na telesu izrazite olivno zelene lise in drobne oranžno rdeče pike. Zanimivo je, da ima vsaka zelena krastača na telesu edinstven vzorec, po katerem lahko prepoznamo posamezne osebke.

Če ste jo med sprehodom v naravi ali na cestah morda slišali ali opazili, nam lahko fotografijo, video posnetek, lokacijo ali druge podatke posredujete na info.varstvodvozivk@ckff.si.