NOVICE

29. 03. 2022

Vremenska napoved v naslednjih dneh po celotni Sloveniji obeta težko pričakovano deževno vreme. Zaradi izredno dolgega hladnega in sušnega obdobja brez padavin se zna zgoditi, da bo dež skupaj z ugodnimi večernimi temperaturami k selitvi na mrestišča spodbudil večji del populacij dvoživk. Posledično lahko na lokacijah, kjer ceste sekajo njihove ustaljene selitvene poti, pričakujemo prva zelo visoka in rekordna števila dvoživk v letošnji sezoni. Na cestnih odsekih, kjer ni vzpostavljenih trajnih ukrepov, bo pomoč prostovoljcev na vseh znanih lokacijah po Sloveniji zelo dobrodošla.

Če se odločite, da se v večernem času odpravite na teren in udeležite ene izmed akcij, ne pozabite na lastno varnost v prometu in si pripravite obvezno opremo – odsevni jopič, dobro svetilko, vedro ter primerna oblačila in obutev za deževne razmere. Dodatna priporočila za udeležbo na akcijah prenašanja dvoživk čez cesto najdete v drugi številki novičnika Regljač.

Voznike motornih vozil naprošamo, da na cestnih odsekih, kjer potekajo množične selitve dvoživk, vozijo previdno in ustrezno prilagodijo hitrost vožnje. Tako prispevate k večji varnosti prostovoljcev, ki čez cesto prenašajo dvoživke, drugih udeležencev v prometu ter omogočate, da kakšna dvoživka več uspešno prečka cesto in prispe na mrestišče.