NOVICE

23. 03. 2022

Prvi manjši val spomladanskih selitev dvoživk se je v letošnjem letu zgodil med 11. in 20. februarjem, ko je nastopilo deževje z nekoliko višjimi večernimi temperaturami. V tem obdobju so na nekaterih lokacijah v Sloveniji, kjer imajo to možnost organizatorji akcij problematične cestne odseke zavarovali tudi z začasno varovalno ograjo, ki dvoživkam preprečuje dostop na cestišče.

Prvi so o opažanjih dvoživk na cesti poročali iz naslednjih lokacij: Bizeljsko, Ljubljansko barje, Radensko polje, Vanganel, Boreci, okolica Ptuja, Trebče, okolica Vrhnike in Večna pot v Ljubljani, kasneje pa smo prejeli informacije tudi iz nekaterih drugih krajev po Sloveniji.

Ohladitev s sneženjem, ki je sledila, je selitve začasno zaustavila, nizke večerne temperature pod 5 °C pa so se nadaljevale preko celotne prve polovice marca. V zadnjih dneh se na cestnih odsekih po različnih delih Slovenije pojavljajo le posamezne dvoživke, ki so se kljub pomanjkanju padavin podale na selitveno pot proti mrestiščem. Množičnejšo selitev dvoživk pričakujemo ob prvih naslednjih padavinah.