NOVICE

20. 10. 2023

Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije (Center za kartografijo favne in flore) je v okviru projekta LIFE AMPHICON organiziral PRVO VSESLOVENSKO SREČANJE UDELEŽENCEV AKCIJ PRENAŠANJA DVOŽIVK. Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen spoznavanju in povezovanju koordinatorjev ter udeležencev akcij, ki vsako leto potekajo v spomladanskem času na različnih koncih Slovenije.

V prijetnem okolju ekološke kmetije Pri starem mlinu v Štorah se je v soboto, 14. 10. 2023, zbralo 28 udeležencev. Vodja projekta LIFE AMPHICON Suzana Levstek (Občina Grosuplje) in stokovni vodja Katja Poboljšaj (CKFF) sta predstavili aktivnosti projekta ter problematiko varstva dvoživk in cest v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji.

Sledila je predstavitev 9 akcij prenašanja dvoživk. Čeprav nekatere med njimi trajajo že več kot 20 let in so se druge pričele v letu 2023, si vse delijo podobne izkušnje in pri vseh je zelo pomembna lokalna podpora ljudi. Pomemben del aktivnosti akcij je tudi ozaveščanje prebivalcev, še posebej otrok, o pomenu ohranjanja in varstva dvoživk in mokrišč. Vse aktivnosti prostovoljcev povezuje velika mera iznajdljivosti in entuziazma ter predvsem veliko prostovoljskih ur na terenu.

Ves čas je potekala živahna razprava, kjer so smo izmenjali mnenja, ideje, dobre prakse, znanja in izkušnje o ohranjanju dvoživk v Sloveniji.

Še enkrat se zahvaljujemo vsem za udeležbo in za ves trud in delo, ki ga že vrsto let pomembno prispevate za ohranjanje populacij dvoživk v vašem lokalnem okolju.

Predstavitev akcij si lahko ogledate na spletni strani Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije.