NOVICE

28. 02. 2021

Regljač je prvi novičnik v Sloveniji, ki je namenjen predstavitvi in letnemu pregledu aktivnosti, povezanih z varstvom dvoživk in njihovih habitatov. Prispevati želimo k sodelovanju in povezovanju posameznikov, prostovoljcev, društev, zavodov, organizacij in drugih, ki se s tem področjem ukvarjajo. Izboljšanje poznavanja, razumevanja in informiranosti o varstvenih ukrepih ter primerih dobrih praks, izvedenih tako v habitatih dvoživk kakor tudi na odsekih cest, kjer prihaja do množičnih povozov, je ključnega pomena za varstvo te ogrožene skupine vretenčarjev in korak bližje k večji realizaciji trajnih ukrepov.

V prvi številki Regljača je predstavljen evropski projekt LIFE AMPHICON – prvi LIFE projekt v Sloveniji, ki je v celoti namenjen ohranjanju dvoživk ter njihovih habitatov. V prispevku o dvoživkah in cestah si lahko preberete o vplivih cest in prometa na dvoživke ter ukrepih za zmanjševanje njihovega vpliva. V tesnem sodelovanju s številnimi organizacijami, društvi, prostovoljci in posamezniki smo pripravili prvi letni pregled stanja na cestah na državnem nivoju, ki vključuje tako akcije prenašanja dvoživk čez cesto, kakor tudi raziskave.

Vas zanima koliko dvoživk smo v letu 2020 zabeležili na skoraj 50 km slovenskih cest, koliko je bilo udeležencev akcij prenašanja dvoživk, kje so bili vzpostavljeni novi življenjski prostori za dvoživke in bi radi izvedeli zanimivosti ter dogodivščine iz posameznih lokacij, kjer se izvajajo akcije prenašanja dvoživk?

Vabljeni k branju prve številke Regljača in glasovanju za dvoživko leta 2021.