Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije in v vseh treh novičnikih Regljač."> Pestro dogajanje na mrestišču v Šinkovem Turnu | Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije / CKFF Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije in v vseh treh novičnikih Regljač.">

NOVICE

31. 03. 2023

V Šinkovem turnu akcijo prenašanja dvoživk prostovoljci tradicionalno izvajajo vse od leta 2011. Vsako leto postavijo približno 1.000 m začasne varovalne ograje, ob kateri običajno popišejo od 1.000 do 3.000 dvoživk. V zadnjih nekaj letih na cestnem odseku beležijo navadne krastače, sekulje, rosnice in pupke. Podrobnejše rezultate vseh akcij so predstavili tudi na spletni strani Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije in v vseh treh novičnikih Regljač.

Pomemben del akcije je tudi izobraževanje udeležencev, zato skrbni prostovoljci v Šinkovem Turnu vsaki skupini in posameznikom, ki dvoživkam priskočijo na pomoč, pojasnijo razlike med vrstami dvoživk in jih seznanijo s priporočili za udeležbo na akciji prenašanja dvoživk.

Kljub jutranjim padavinam smo v večernem času 16. 3. 2023 zabeležili le okoli 30 navadnih krastač. Med prenašnjem smo opazili, da so se nekatere zaradi ohladitve in rahlega vetra neposredno ob poti vkopavale med mah, listje in prst. Tako zakopane lahko počakajo do naslednjega večera ali še dlje, na primer do prve otoplitve oziroma naslednjega deževja in šele nato nadaljujejo svojo selitveno pot do mlak. Navadna krastača svojo tudi do 3.000 m dolgo selitveno pot zagotovo opravi v večih etapah.

Navadne krastače smo prenesli kar neposredno do bajerja Šinkov Turn, kjer nas je v nasprotju s cesto pričakalo pestro dogajanje. Tako imenovana »žabja svatba« je bila v polnem teku, saj smo na mrestišču lahko slišali oglašanje samcev sekulje, rosnice in navadne krastače. Opazili smo tudi sveže odložene mreste sekulje in navadne krastače. Upamo, da bodo uspešno zaključile razvoj od paglavca do mladega osebka in jih ne bo presenetila suša, ki bi popolnoma izpraznila bajer tako kot v letu 2022.

Prostovoljce v Šinkovem Turnu je nizko število dvoživk ob začasni varovalni ograji presenetilo že dan poprej, ko so bile ene bolj ugodnih razmer za selitev dvoživk. Poročali so, da so v preteklih letih na topel deževen večer čez cesto običajno prenesli okoli 500 dvoživk, letos pa so jih zabeležili le 153.

Dogajanje na akciji prenašanja dvoživk lahko spremljate na novi Facebook strani Žabice ŠinkovTurn Povodje Krumperk.