NOVICE

29. 03. 2023

V Gradišici blizu Kozine lokalni prebivalci že dvanajsto leto zapored čez cesto prenašajo dvoživke in tako pomembno prispevajo k ohranjanju tamkajšnjih populacij. V letošnjem letu so k sodelovanju prvič pozvali tudi širši krog zainteresiranih prostovoljcev, na pomoč pa jim je priskočil tudi Park Škocjanske jame. Natančno si beležijo vrste in število prenesenih dvoživk, ki se iz prezimovališč selijo v bližnji kal. Na občinski cesti zanje poleg prometa oviro predstavlja tudi dokaj visok robnik, zaradi katerega se dvoživke dlje časa zadržujejo na cesti in je posledično ne morejo zapustiti v najkrajšem možnem času.

Ob obisku Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije, na deževen večer 14. 3. 2023, smo udeleženci akcije čez cesto prenesli več kot 850 dvoživk. Med njimi so bile najštevilčnejše navadne krastače, sekulje, zabeležili pa smo tudi nekaj rosnic in navadnih močeradov. Zelo smo se razveselili tudi najdbe enega velikega pupka. Poleg živih dvoživk, ki smo jih varno prenesli čez cesto, smo kljub vestnemu delu, zabeležili tudi 132 povoženih navadnih krastač in dve povoženi sekulji. Poleg povozov dvoživke ogroža tudi prisotnost rib v kalu, ki se hranijo z njihovim mrestom in ličinkami. Kal je za dvoživke izjemnega pomena, saj predstavlja eno redkih mrestišč na širšem območju.

Prostovoljci si prizadevajo, da bi se v prihodnje na približno 500 m dolgem odseku, kjer je zabeleženih največ dvoživk, lahko zagotovilo vsaj začasno varovalno ograjo ali ureditev trajnih varovalnih ograj in podhodov.