NOVICE

08. 03. 2023

Dvoživke v Trzinu na selitveni poti iz gozdnega zaledja, kjer prezimujejo, naletijo na ulice v naselju Mlake, kjer so bila nekoč mokrišča. Njihova mrestišča predstavljajo manjše stoječe vode v gozdu, prehodno barje in večji Frnihtov bajer.

Akcije prenašanja dvoživk v Trzinu se udeležujejo posamezniki, družine s predšolskimi otroki in otroci razredne stopnje. Ker reševanje dvoživk poteka v naselju, kjer je dokaj nizka gostota prometa, je posledično varnejša za udeležbo z majhnimi nadobudnimi raziskovalci.

V lanskem letu so nas na deževen večer organizatorji akcije prenašanja dvoživk iz Trzina povabili na teren. Zbrali smo se pred vrtcem Žabica, kjer so udeleženci prejeli skrbno pripravljena in natančna navodila o poteku akcije in prometne varnosti. Nekaterim udeležencem smo za boljšo vidnost na cesti razdelili odsevne jopiče projekta LIFE AMPHICON. Udeleženci so se v skupinah odpravili po posameznih ulicah v Trzinu v upanju, da čez ceste varno prenesejo čim večje število dvoživk. Na terenu je nekoliko pihal veter, zato je bilo opaženih manj dvoživk, a smo jih kljub temu zabeležili več kot 50.

Udeleženci akcije so si pobližje ogledali navadno krastačo in sekuljo, primerjali njuno oglašanje, spoznali s čim se prehranjujejo in kako ločimo samca in samico. Otroci so spoznali, da dvoživke svoj plen požirajo s pomočjo oči, da žmurka pri sekulji deluje podobno kot plavalna očala in ji omogoča lažje gledanje pod vodo, da ima plavalna kožica med prsti enako nalogo kot plavutke in številne druge zanimivosti. Naučili so se primernega rokovanja z dvoživkami, na koncu pa so jih ponosni in veseli izpustili na travniku v bližini bajerja, od koder so same nadaljevale pot proti vodi. Kljub nekaj urnemu sprehodu in iskanju dvoživk, je otrokom ostalo še dovolj energije za skakanje po lužah v škornjih in dežnem plašču.

Družine z mlajšimi otroki se jim lahko pridružite tudi v letu 2023, več informacij pa so organizatorji predstavili v novičniku Regljač (II, III), Glasilu občine Trzin – Odsev in na spletni strani Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije.