NOVICE

03. 03. 2023

Na akcijo prenašanja dvoživk, ki je že drugo leto zapored potekala pod imenom Novo mesto za srečne žabice, nas je lani, 29. 3. 2022 povabilo Društvo za zaščito živali Novo mesto. Srčni in zelo marljivi prostovoljci pa si ne prizadevajo le k reševanju problematike povoza dvoživk, ampak pomagajo tudi zapuščenim hišnim ljubljencem.

V Novem mestu problematiko povoza dvoživk poskušajo reševati kar na štirih cestnih odsekih – Uršna sela, Otočec, Škocjan in Prečna. Ker člani društva sami niso zmogli dvoživkam pomagati na vseh lokacijah v enem večeru, saj so te med seboj precej oddaljene, so se pred leti odločili organizirati akcijo prenašanja dvoživk in k sodelovanju povabiti tudi druge udeležence.

Vsakega udeleženca opozorijo na varnost na cesti in skrbijo za osveščanje o uporabi obvezne opreme – odsevnika in svetilk za boljšo vidnost na cesti. Vsak odsek pred pričetkom pregledovanja na obeh straneh obvezno označijo tudi z varnostnim trikotnikom, ki voznike opozarja na prisotnost prostovoljcev na cestišču in jih spodbudi, da zmanjšajo hitrost vožnje.

Ob našem obisku nam je v enem večeru uspelo pregledati dve lokaciji. Na Otočcu se dvoživke iz prezimovališč selijo v bližnji potok, kjer smo našli tudi sledi bobra, ki s svojim delovanjem umirja vodni tok in ustvarja mesta, kjer dvoživke odlagajo mrest. Na drugi strani ceste, v bližini avtoceste, pa se dvoživke hodijo razmnoževat v mlako, ki je ob robovih prerasla s trstičjem. V Škocjanu se dvoživke selijo iz bližnjega gozda v dve mlaki, mnoge pa nesrečno končajo povožene na cesti Dolenje Radulje–Brezovo, ki seka njihovo selitveno pot. Vodostaj v mlakah je bil konec marca 2022 dokaj nizek, a se je ob naslednjih dneh napolnil z vodo. Naše večerno delo je spremljalo oglašanje sekulj, rosnic, navadnih krastač, za kratek čas pa se je oglasil tudi samec zelene žabe. Koliko dvoživk in katere vrste so člani društva v letu 2022 na štirih cestnih odsekih zabeležili v le nekaj dneh, si lahko preberete v tretjem Regljaču. Podatki in informacije skupaj s kontakti Društva za zaščito živali Novo mesto so zbrani in predstavljeni na spletni strani Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije (Prečna, Otočec, Uršna sela, Škocjan).

Če živite v okolici Novega mesta, ste vabljeni, da se jim pridružite v letošnji sezoni.