Žabe in druge dvoživke v Borecih ali amphibia_of_boreci."> V Borecih že enajsto leto zapored pomagajo dvoživkam | Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije / CKFF Žabe in druge dvoživke v Borecih ali amphibia_of_boreci.">

NOVICE

27. 02. 2023

V Borecih se je pričela tradicionalna, že enajsta zaporedna akcija prenašanja dvoživk čez cesto. Topli večeri so kljub pomanjkanju deževnih padavin iz prezimovanja predramili prve neučakane navadne pupke in rosnice, ki so jih prostovoljci v soboto, 18. 2. 2023 varno prenesli čez cesto, v sredo 22. 2. 2023 pa so postavili tudi začasno varovalno ograjo. Aktualno dogajanje na akciji prenašanja dvoživk lahko spremljate preko družbenih omrežij Žabe in druge dvoživke v Borecih ali amphibia_of_boreci.

Akcije, ki jo že vrsto let uspešno organizirajo člani Društva Beličnik, smo se v lanskem letu udeležili tudi na Informacijskem centru za varstvo dvoživk Slovenije. Na območju glinokopa v Borecih številne manjše mlake, jezera in okoliški gozdovi dvoživkam ter drugim ogroženim vrstam nudijo pomembne življenjske prostore. Dvoživkam pri spomladanskih selitvah na mrestišča največjo oviro predstavlja lokalna cesta Boreci–Logarovci, na kateri gostota prometa vključno s tovornimi vozili in težko mehanizacijo iz leta v leto narašča.

Poleg začasne varovalne ograje, ki jo vsako leto z veliko truda postavijo udeleženci akcije, so na cestnem odseku vzpostavljeni tudi trajni ukrepi za dvoživke. Gre za večji podhod in 50 m trajne varovalne ograje, ki sta na žalost nepravilno postavljena, poleg tega pa se nahajata predaleč od osrednjega dela selitvenih poti dvoživk in zato posledično nista funkcionalna. Na omenjen problem opozarjajo tudi v Društvu Beličnik.

Akcija prenašanja dvoživk v Borecih po številu zabeleženih dvoživk spada med najštevilčnejše v državi, na tem cestnem odseku pa običajno zabeležijo kar devet vrst. Ob našem obisku nam je v enem večeru uspelo opaziti tudi redkeje zaznane vrste dvoživk, kot sta veliki pupek in plavček, upali pa smo tudi na najdbo navadne česnovke. A v tem večeru nismo imeli sreče, zabeležili so jo naslednji dan in sicer 31. 3. 2022. Za udeležence akcije smo na terenu pripravili tudi krajše predavanje o dvoživkah in cestah ter prepoznavanju vrst.

Društvo Beličnik rezultate akcije prenašanja dvoživk vsako leto predstavi tudi v novičniku Regljač in na spletni strani, kjer lahko izveste več informacij in zanimivosti. Poleg zagotavljanja varnih selitvenih poti si marljivi organizatorji akcije z veliko truda ter organizacijo različnih aktivnosti močno prizadevajo tudi za ohranjanje mokrišč in kopenskih življenjskih prostorov dvoživk ter o tem ozaveščajo tako lokalno prebivalstvo kot širšo javnost.

Če živite v okolici Borecev, ste vabljeni, da se jim pridružite v letošnji sezoni.