Dvoživke na Večni poti."> Priprave na spomladansko selitev dvoživk | Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije / CKFF Dvoživke na Večni poti.">

NOVICE

14. 02. 2023

Prve posamične dvoživke, ki so v letošnjem letu pohitele s selitvijo na mrestišča, so na cestnih odsekih na Radenskem polju in na Ljubljanskem barju zaznali takoj po novem letu in sicer v deževni noči 9. januarja. V Ljubljani, na Večni poti, so člani Herpetološkega društva – Societas herpetologica slovenica prve rjave žabe – sekulje opazili 3. februarja in o tem poročali tudi na svojem blogu Dvoživke na Večni poti.

Kljub temu, da tla v nižinah ponekod še vedno prekriva snežna odeja in prevladujejo dokaj nizke večerne temperature, se počasi pričenjajo priprave na novo spomladansko selitev dvoživk. Na nekaterih lokacijah v Sloveniji, kjer imajo organizatorji akcij to možnost, bodo pričeli s postavljanjem začasnih varovalnih ograj. Te dvoživkam preprečujejo dostop na cestišče in zmanjšajo ali popolnoma preprečijo množične povoze. Od prvega do zadnjega dne, ko je postavljena začasna varovalna ograja, udeleženci akcije v večernem času pregledujejo ograjo in na drugo stran ceste v smeri proti vodi prenašajo dvoživke.

Ker je organizacija akcije prenašanja dvoživk zahtevno in odgovorno delo, smo na enem mestu zbrali priporočila in napotke za organizatorje akcij. Predstavljeno je samo delo organizatorja, na kaj je treba biti pozoren pred pričetkom sezone spomladanskih selitev dvoživk in med samim izvajanjem akcije na terenu.

Za udeležence akcij smo pripravili odgovore na vprašanja, kje in kdaj se lahko udeležijo akcije, kako poteka delo na terenu, kaj spada med obvezno opremo in splošna priporočila za udeležbo.

Priporočila za udeležence in organizatorje akcij prenašanja dvoživk najdete v drugem Regljaču na straneh od 8 do 16.