NOVICE

23. 01. 2023

Do pričetka nove sezone spomladanskih selitev dvoživk si lahko zasnežene zimske dni krajšate s prebiranjem tretjega Regljača, ki smo ga v projektu LIFE AMPHICON pripravili v sodelovanju s številnimi avtorji prispevkov.

Organizatorji akcij prenašanja dvoživk so skrbno zbrane podatke in informacije več tednov trajajočih akcij iz kar 28 lokacij po Sloveniji predstavili v posameznih prispevkih. V letu 2022 se je po poročanjih organizatorjev akcij udeležilo najmanj 737 oseb, ki so zabeležili skoraj 79.300 živih in povoženih dvoživk. V novem Regljaču, si lahko preberete tudi številne zanimivosti in dogodivščine iz akcij prenašanja dvoživk, ki so se na terenu pripetile organizatorjem in udeležencem. Vabljeni ste, da se kateri od akcij, ki poteka v bližini vašega doma, pridružite v sezoni 2023.

Rezultate študij o dvoživkah in cestah, ki so bile izvedene v letu 2022 je predstavila tudi Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Skladno s podatki je bilo v raziskave dvoživk zajetih več kot 20 km odsekov državnih cest z vplivnimi območji, v sklopu katerih je bilo na cestah evidentiranih prek 6.000 dvoživk osmih različnih vrst.

Preberete lahko tudi na katerih območjih v Sloveniji so v različnih projektih potekali popisi dvoživk in kakšno je stanje tamkajšnjih populacij. S pristopom ljudske znanosti in ob podpori strokovnjakov je bila izvedena prva Regalnica oziroma popis zelene rege v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu. V prispevkih najdete več informacij o vzpostavitvi območja brez rib v ribniku Trebče, kje vse so iz kalov odstranjevali tujerodne vrste in kako je potekala obnova vodnih habitatov ob Muri ter na območju Pivških presihajočih jezer.

Za dvoživko leta je bila izbrana vrsta, za katero je bila v Sloveniji in v Evropi vzpostavljena prva vzrejna postaja. Za katero vrsto dvoživke gre in kako v projektu LIFE AMPHICON s pomočjo podporne vzreje v Jovsih ohranjamo majhno, izolirano populacijo, ki je na robu izumrtja, najdete na uvodnih straneh Regljača.

Tudi sami se lahko vključite v aktivnosti projekta LIFE AMPHICON in prispevate k boljšemu poznavanju razširjenosti vrst dvoživk in njihovih življenjskih prostorov v Sloveniji. Sporočite nam podatke in fotografije opažanj o dvoživkah, pri določitvi vrst vam bomo z veseljem pomagali na Informacijskem centru za varstvo dvoživk Slovenije. Lepo se zahvaljujemo tudi vsem, ki sodelujete pri projektu ljudske znanosti, v katerem smo do konca leta 2022 s skupnimi močmi zbrali 1.056 podatkov in 948 fotografij na 356 lokalitetah po vsej Sloveniji. Rezultati so predstavljeni na zadnjih straneh novičnika Regljač in na BioPortalu.

Vabljeni k branju novičnika Regljač in glasovanju za dvoživko leta 2023.