Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije

Zadnje novice

Objavljen je tretji Regljač

Do pričetka nove sezone spomladanskih selitev dvoživk si lahko zasnežene zimske dni krajšate s prebiranjem tretjega Regljača, ki smo ga v projektu LIFE AMPHICON pripravili v sodelovanju s številnimi avtorji prispevkov.


Velikonočna jajca brez lupine

Letošnja sezona spomladanskih selitev dvoživk je bila zaradi dlje trajajočega obdobja hladnih temperatur in pomanjkanja padavin v marcu nekaj posebnega. Glavni in najmnožičnejši val spomladanskih selitev na mrestišča se je zgodil v zadnjih dveh tednih, kar je skoraj mesec dni kasneje kot v preteklih letih. Pri izvajanju akcij prenašanja dvoživk smo v različnih populacijah opazili dokaj suhe dvoživke, ki so zaradi čakanja na primerne razmere za selitev izčrpale zaloge podkožnega maščevja in vode. Prve mreste rjavih žab smo tako v letošnji sezoni opazili v začetku marca, večji del populacij dvoživk pa je s sezono razmnoževanja šele dobro pričel.


Iščemo zeleno krastačo

Zelena krastača je dokaj skrivnostna dvoživka, ki naseljuje začasne plitve vode brez rastlinja in plenilcev. Je pionirska živalska vrsta, kar pomeni, da je običajno med prvimi, ki naselijo novo nastal življenjski prostor. Najverjetneje je to tudi razlog, da se je poleg življenja v poplavnih območjih nižinskih rek dobro prilagodila tudi na urbano okolje, saj jo lahko najdemo v bližini naselij, gramoznic, peskokopov ali gradbišč.


V naslednjih dneh lahko na cestah zvečer pričakujemo rekordno število dvoživk

Vremenska napoved v naslednjih dneh po celotni Sloveniji obeta težko pričakovano deževno vreme. Zaradi izredno dolgega hladnega in sušnega obdobja brez padavin se zna zgoditi, da bo dež skupaj z ugodnimi večernimi temperaturami k selitvi na mrestišča spodbudil večji del populacij dvoživk. Posledično lahko na lokacijah, kjer ceste sekajo njihove ustaljene selitvene poti, pričakujemo prva zelo visoka in rekordna števila dvoživk v letošnji sezoni. Na cestnih odsekih, kjer ni vzpostavljenih trajnih ukrepov, bo pomoč prostovoljcev na vseh znanih lokacijah po Sloveniji zelo dobrodošla.


Dvoživke z množično selitvijo na mrestišča še vedno čakajo na deževje

Prvi manjši val spomladanskih selitev dvoživk se je v letošnjem letu zgodil med 11. in 20. februarjem, ko je nastopilo deževje z nekoliko višjimi večernimi temperaturami. V tem obdobju so na nekaterih lokacijah v Sloveniji, kjer imajo to možnost organizatorji akcij problematične cestne odseke zavarovali tudi z začasno varovalno ograjo, ki dvoživkam preprečuje dostop na cestišče.


Druga številka letnega novičnika Regljač

V projektu LIFE AMPHICON smo v sodelovanju s številnimi organizacijami društvi, prostovoljci in posamezniki pripravili drugi letni pregled aktivnosti na področju varstva dvoživk in njihovih habitatov, ki se izvajajo v Sloveniji.


Selitev dvoživk ponovno prekinjena zaradi nizkih temperatur

Močno sneženje v torek, 6. 4. 2021, ki je zajelo večji del Slovenije, je vplivalo tudi na aktivnost dvoživk. Ko nastopijo zelo nizke temperature in sneženje, dvoživke običajno najdejo začasno zavetje v vodi, v mulju na dnu vode ali v njeni bližini, pod zemljo in drugih zatočiščih. Odrasle dvoživke na selitveni poti so bolj izpostavljene nizkim temperaturam. Svojo pot na mrestišča ali proti poletnim bivališčem bodo dvoživke nadaljevale ob prvih višjih temperaturah in deževnem vremenu.


Sporočilo za medije: Pričenjajo se spomladanske selitve dvoživk

Deževno vreme v prihodnjih tednih bo vzpodbudilo spomladanske selitve dvoživk, ki pri tem lahko prečkajo tudi ceste, zato na številnih lokacijah v Sloveniji prihaja do množičnih povozov. V sodelovanju s številnimi deležniki so sodelavci projekta LIFE AMPHICON prvič pripravili letni pregled stanja dvoživk na cestah in izvedenih varstvenih ukrepih na državnem nivoju. Rezultati so predstavljeni v novičniku Regljač, kjer so zbrani tudi napotki za sezono spomladanskih selitev dvoživk, ki je pred vrati.


Spletna stran Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije

Spletna stran Informacijskega centra za varstvo dvoživk je nastala v projektu LIFE AMPHICON. V prvi vrsti je namenjena predstavitvi in pregledu aktivnosti na področju varstva dvoživk in njihovih habitatov, ki se izvajajo v Sloveniji. Uporabnikom omogoča enostaven in pregleden dostop do podatkov o dvoživkah, zbranih na slovenskih cestah in njihovih življenjskih prostorih.


Prva številka letnega novičnika Regljač

Regljač je prvi novičnik v Sloveniji, ki je namenjen predstavitvi in letnemu pregledu aktivnosti, povezanih z varstvom dvoživk in njihovih habitatov. Prispevati želimo k sodelovanju in povezovanju posameznikov, prostovoljcev, društev, zavodov, organizacij in drugih, ki se s tem področjem ukvarjajo. Izboljšanje poznavanja, razumevanja in informiranosti o varstvenih ukrepih ter primerih dobrih praks, izvedenih tako v habitatih dvoživk kakor tudi na odsekih cest, kjer prihaja do množičnih povozov, je ključnega pomena za varstvo te ogrožene skupine vretenčarjev in korak bližje k večji realizaciji trajnih ukrepov.


POTREBUJETE NASVET, POVEZAN Z VARSTVOM DVOŽIVK?

Kontaktirajte nas in posredovali vam bomo informacije o primerih dobrih praks upravljanja z vodnimi in kopenskimi habitati ter selitvenimi potmi, pa tudi informacije o ukrepih za zmanjšanje negativnih vplivov dejavnosti človeka.

SPOROČAJTE OPAŽANJA!

Ste opazili dvoživke v vodnih ali kopenskih habitatih, ste nanje naleteli na cesti? Poznate lokacije cestnih odsekov, kjer prihaja do množičnih povozov dvoživk?

SODELUJETE PRI AKCIJAH PRENAŠANJA DVOŽIVK ČEZ CESTO?

Podatke o dvoživkah Slovenije vzdržujemo v Podatkovni zbirki Centra za kartografijo favne in flore, ki je pomemben vir informacij tudi o selitvenih poteh dvoživk preko državnih in lokalnih cest. Vabimo vas, da nam posredujete tudi informacije o akcijah prenašanja dvoživk čez ceste, ki potekajo v Sloveniji.

Podatki o dvoživkah

Akcije prenašanja dvoživk - rezultati


Vsebina spletne strani odraža izključno stališča avtorjev. Zanjo in za morebitno iz nje izhajajočo uporabo informacij Izvajalska agencija za mala in srednja podjetja (EASME) ter Evropska komisija ne prevzemata odgovornosti.